Sommerferiestress

Sommerferien er en tid, hvor vi skal væk fra hverdagens stress og jag. Vi skulle gerne nyde sommerferien sammen med vores venner og familie, men nogle mennesker stresser videre på ferien. Jo mere stresset du er, jo mere fredelig en ferie har du brug for. Du skal måske bruge den første uge til at ”geare ned”.

Den mest afstressende sommerferie får du, hvis du “hiver stikket ud”. Du skal være “offline”, så du kan få tid til socialt samvær, læsning af bøger, spil af spil, komme ud i naturen, mental afslapning, motion osv.

Her får du ti gode råd til en god og afstressende sommerferie:

  1. Brug ferien til at slappe af og til at komme væk fra hverdagen og arbejdet.
  2. Hold mindst tre ugers sammenhængende ferie og gerne to uger hjemmefra.
  3. Afstem alles forventninger på forhånd også børnenes.
  4. Drop alle hektiske udflugter. Lav højst noget hver anden dag, så I kan slappe af de fleste dage. Hold børnene glade for så får alle en god ferie.
  5. Hvis I ønsker at opleve mange forskellige ting så hold en tilsvarende lang ferie eller gem noget til næste gang.
  6. Vær 100% nærværende på ferien både overfor rejsedeltagerne og stedet.
  7. Lad mobiltelefonen blive hjemme. Indtal en besked, om at du er på ferie og hvem de ellers kan henvende sig til.
  8. Gå ikke på internettet. Heller ikke for ”blot” at checke for e-mails. Sæt autosvar på e-mailen om at du er på ferie.
  9. Hvis du virkelig er uundværlig på arbejdet, så aftal på forhånd i hvilke tilfælde og hvornår du kan kontaktes. Lad familien kende aftalen.
  10. Vid, at du bliver en bedre chef/medarbejder/kollega ved, at du kommer helt væk fra dit arbejde i mindst tre uger, da du får mere energi og overblik bagefter.

Du er ”gearet ned”, når du nyder at sidde ved morgenbordet til kl. 12…

Kodeordet for den gode ferie er variation
Du skal ikke kun slappe af med en cocktail ved poolen eller fare rundt fra den ene forlystelse til den anden. Du skal gøre begge dele. Vi skal holde op med at tænke på ferien som en ren hvilehandling eller en storstilet præstationshandling.

Ferien skal ses som en anledning til at gøre tingene på en mere alsidig og lystbetonet måde. Det er tid til mental fordøjelse og er samtidig en forudsætning for, at vi kan løfte opgaverne på arbejdet. Du skal ”geare ned” eller ”hvile ud”, inden du tager på ferie. Kan du ikke det, anbefales det, at være fysisk aktiv, så du forhindrer psyken i at gå ned i lave omdrejninger.

Det er en fordel for både den ansatte og for arbejdspladsen, hvis en medarbejder starter sin ferie veludhvilet, så kommer vedkommende også tilbage som en medarbejder, der kan give bedre input til organisationen.

Sommerinfluenza
Ferietid er ikke bare sol og strand. Det er også influenza-tid for rigtig mange danskere. Mange oplever en fysisk og psykisk ødelæggelse på feriens første dage med dundrende hovedpine, træthed og generel afmatning.

En temmelig kedelig start på ferien, men det er faktisk en påfaldende almindelig reaktion. Kroppen går voldsomt ned i ”gear”, når vi tager på ferie. De systemer, som skal passe på os, går nærmest i baglås. Det kan give symptomer som muskelsmerter, hovedpine, tristhed og træthed. Reaktionen hænger nøje sammen med det moderne arbejdsliv.

De fleste arbejdspladser er kendetegnet ved, at medarbejderne befinder sig i forhøjet beredskab hele tiden. Det er med andre ord stress. Vi trækker enorme veksler på dette beredskab, fordi det gør i os i stand til at gennemføre lange forløb på et højt kvalitetsniveau, men når det bliver ferietid, står kroppen over for en radikal omstillingsproces. Det er som at køre på en motorvej og pludselig skal omstille sig fra høj hastighed til ”stau”(motorvejskø).

Post-ferie-syndrom
Ferien varer ikke evigt. Mange kender til den fornemmelse af træthed, der vælter ind over én, når man er tilbage fra ferie. Hjernen er gået på ferie-mode. På en god ferie indstiller hjernen sig på at bearbejde ting på en nænsom og omhyggelig måde, i modsætning til på arbejdet hvor alt skal op i ”gear”.

Hvis du starter op efter ferien på en mandag, så føler man ofte, at man skal levere en helt uges resultat. Det kan vi slet ikke overskue. Vi anbefaler, at du starter efter ferien på en onsdag, så du får noget fra hånden samtidig med, at der kun er tre dage til weekend. Så er der lys for enden af tunnelen for feriehjernen.

Her får du seks gode råd til at undgå stress efter ferien:

  1. Sæt de første dage af til at besvare mails og danne dig et overblik. Prioriter dine arbejdsopgaver. Tænk over hvilke arbejdsopgaver du kan uddelegere.
  2. Du skal ikke forvente eller forlange af dig selv, at du er ovenpå fra dag et. Giv dig selv lov til at fordybe dig i arbejdsopgaverne og stille og roligt at indhente det forsømte.
  3. Sæt tid af i arbejdskalenderen til en ”blød start”. Ryd din kalender for møder efter ferien. Hvis ikke du er klar til møderne, bliver de ikke vellykkede. Ikke alt er vigtigt den første uge.
  4. Lad være med at kaste dig over de mest krævende og komplekse opgaver den første dag. Start med de overskuelige opgaver.
  5. Sæt tid af til opdatering – gerne med en kollega. Hvad der sket af vigtige ting, mens du har holdt ferie.
  6. Hold dig fra overarbejde! Det kan være fristende at begynde efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente det forsømte. Lad være med det – det giver bagslag.

Hold nogle helt almindelige arbejdsdage eller tag lidt tidligere fri – så føles overgangen fra ferie til hverdag heller ikke så hård. I det lange løb vil det give dig mere energi og overskud.

Efter inspiration fra Apropos, DR P1 med psykolog og specialist i arbejds- og organisationspsykologi, Einar Baldursson og artikel af stressekspert, forfatter og leder af firmaet Forebyg Stress, Bjarne Toftegård.

Hvis du har fået viden og inspiration af denne artikel, så send os to ord på en e-mail om dine tanker. Vi glæder os til at høre fra dig.

House of Solutions     e-mail: info@house-of-solutions.dk