Selvværd

Det er nemt at male fanden på væggen og tænke dårligt om sig selv. Det er så nemt at give os selv skylden for, at vi ikke har et godt arbejde, en lækker krop eller en sød, skøn kæreste.Tro på dig selv

En opsigelse kan være ensbetydende med en nedtur, der omfatter såvel personlig identitet, privatøkonomi, parforhold, omgangskreds og selvværd. De sorte selvudslettende tanker hjælper dig ikke, men du kan vende spiralen og få et langt mere positivt liv gennem disse trin.                     

Undgå negative tanker
Allerførst skal du indse, at du ikke får det bedre, når du skælder ud på dig selv. Tværtimod! Vejen frem er at vende alle de negative tanker til positive. Vend hjernen! Tænk ikke: Jeg er fyret! Tænk, jeg er på vej til et fantastisk nyt job! Når du tænker en negativ tanke, så giv omgående igen med en positiv tanke – også selvom du i starten ikke tror på det – sig den højt. Det er en start.

Søvn, sund mad og motion
Du er i gang med en psykisk proces, som tager tid. Hvis du er god ved din krop, så hjælper det en hel del. Skær ned på sukker og koffein. Spis sundt, sørg for en god nattesøvn og dyrk motion. En daglig gå- eller løbe-tur kan gøre underværker. Du får glød i ansigtet, kroppen bliver stærk og når du er rank og stærk, er det meget lettere at strutte af selvsikkerhed og selvværd.

Ros dig selv
Prøv noget nyt. Ros dig selv, også for ting du synes virker latterlige små. Hvis du husker at betale dine regninger til tiden, ros dig selv. Hvis du husker en vens fødselsdag, ros dig selv. Hvis du møder til tiden, ros dig selv. Og husk så lige at tage imod ros, når den kommer. Lad være med at undskylde, hvis du har gjort noget godt. Nej, det skyldtes ikke held. Det var sikkert mere på grund af dine evner, hjerne eller talent.

Tilgiv dig selv
Vi laver alle fejl. Vi siger dumme ting og sårer andre mennesker. Lad være med at hænge fast i fortidens fejl. Brug ikke tiden på at slå dig selv i hovedet. Kom videre eller få ryddet op efter dig. Tag en snak med familien, vennen eller hvem du nu har dummet dig over for. Tit vil de have glemt det, så hvorfor skal du huske på din brøler?

Vær taknemmelig
Sæt pris på de gode ting. Jo, de er der! Tag over hovedet, gode venner, et godt måltid mad, en ny bluse, en solstråle på ryggen. Gør det til en vane at tænke på 5 ting, der har gjort dig glad i dagens løb, lige inden du falder i søvn. Det kan ikke undgå at gøre dig mere tilfreds med dit liv.

Dyrk venskaber
Hvis selvværdet halter, kan det være fristende at mure sig inde i al ensomhed, men det bidrager ikke til humøret. Vær åben, når du af og til er trist. Tal med dine venner om det. Hvis du åbner op for godteposen og deler dine bekymringer med andre, får du måske oven i købet gode råd og andre perspektiver på dine problemer? Hvis du føler dig ensom, så gør noget aktivt. Bliv medlem af en frivillig organisation eller klub og tilbyd din hjælp hos slægtninge, kolleger eller i ejerforeningen.

Accepter de dårlige dage
Verden er ikke altid negativ, men den er heller ikke lutter idyl. Accepter livets op- og nedture, men vær realistisk. Hvis kæresten snerrer eller hvis grønthandleren glor surt på dig, så er det ikke nødvendigvis DIN skyld. Alle kan have en dårlig dag.

Hold op med at bekymre dig
Det er så nemt at gå rundt og tro, at alle hader dig eller at kæresten er dig utro. Tit er det bare noget du frygter. Koncentrer dig kun om ting, du ved med sikkerhed og hvis noget går galt, så hiv blok og blyant frem. Noter, hvad du kan gøre for at løse problemet. Accepter at negative ting kan ske, men vent med at bekymre dig til de er sket. Inden da er det bare lig unødvendig selvudslettelse.

Ryd op i dit liv
Vejen til et godt selvværd ligger i de små ting. Bare det, at du tager opvasken og mærker resultatet, er en lille sejr. Et bevis på, at du faktisk kan rydde op, gøre dit hjem lidt mere rart. Så ryd op i dit liv! Flyt om på møblerne. Pak de ting væk, der bare står og fylder. Køb nogle grønne planter du kan nusse om. Mal væggene i en ny farve. Det viser, at du er midt i en proces af forandring og sørg for masser af frisk luft i hjemmet. Det kvikker op! Hør din yndlingsmusik og dvæl ved alle de nye gode ting, du gør for dig selv.

Vær realistisk
Mennesker med et dårligt selvværd har tit nogle ekstremt urealistiske krav til sig selv. Stop det. Nej, du kan ikke løbe ti km på 30 minutter. Nej, du ligner ikke Helena Christensen eller Brat Pitt. Nej, du scorer ikke altid de høje karakterer. Tit stiller vi høje krav, fordi det er den nemmeste måde til at nedgøre os selv. Drop det! Stil mindre krav og så er du i gang med at opfylde dem.

Mediter
Et liv med et godt selvværd kræver eftertanke, ro, refleksion og fordybelse og overskud. Hjælp den på vej med et dagligt åndehul, hvor ingen, hverken venner, sms eller e-mail kan forstyrre dig. Lad tankerne stå stille i en halv time. Start eventuelt med et fast ritual. Tænd et lys, sæt noget stille musik på. Ting, der fortæller dig, at du nu er i gang med dagens stille-time.

Lev i nuet
Hvis du er utilfreds med dig selv eller dit liv, så kan det skyldes, at du ikke lever i nuet. Alt for mange hænger fast i fortiden. De var tyndere, kæresten fra dengang elskede dem mere, og arbejdslivet var ikke så problematisk. Andre lever for meget i fremtiden. Uha, nu er der lige straks en eksamen, den kan jeg ikke klare. Uha, nu er det lige straks sommer og jeg er alt for fed. Stop op! Lev i nuet! Skru ned for kravene eller forventningerne og tag en dag ad gangen.

Artiklen er skrevet af Woman.dk (redigeret)

Hvis du har fået viden og inspiration af denne artikel, så send os to ord på en e-mail om dine tanker. Vi glæder os til at høre fra dig.

House of Solutions     e-mail: info@house-of-solutions.dk